Zzp’er en vaccineren?

Ongetwijfeld ben jij bezig met de keuze om je wel of niet te laten vaccineren als zzp’er. Misschien ben je zelf al gevaccineerd. Maar waar moet je als zzp’er rekening mee houden als het gaat om een vaccinatie rondom COVID-19?

Neutraal gebied

Laten we eerst even duidelijk vermelden dat wij als Zeeuwse Zorgmensen geen uitspraken doen, of een mening hebben over het wel of niet vaccineren. We mengen ons ook niet in de discussie over de veiligheid van het vaccin, de volgorde van vaccineren of welke beslissing dan ook die door de overheid wordt genomen. Wat we wel doen is jou meer informatie geven om de zaken die op jou als zzp’er betrekking hebben

Verplicht vaccineren als zzp’er?

Nee. Je bent zeker niet verplicht om je te laten vaccineren. Dit staat vast in de Grondwet, waar het het recht op onaantastbaarheid van het eigen lichaam is opgenomen. Daarnaast is er ook nog de vrijheid van religie en geweten. Je hebt dus altijd een eigen keuze, en er is niemand die jou kan dwingen om het vaccin wel of niet te nemen.

zzp'er en vaccineren?

Zpp’er vs. werknemer

Zowel werknemers als zzp’ers kunnen niet gedwongen worden zich te laten vaccineren. Een werkgever mag zijn of haar werknemer ook niet vragen of zij gevaccineerd is, of hier überhaupt consequenties aan verbinden.

Als zzp’er werk je niet voor een vaste werkgever, maar voor verschillende opdrachtgevers. Een wezenlijk verschil met een dienstverband. Een opdrachtgever mag echter ook niet vragen of jij wel of niet gevaccineerd bent. Maar, wat nu als de vraag toch gesteld wordt, en jij weigert te antwoorden? Dan kan het zo zijn dat de opdracht toch niet door gaat. Tegen het niet krijgen van de opdracht, of het vroegtijdig afbreken, kun je niet veel doen. Uiteraard kun je een advocaat in de arm nemen, of de kwestie uiteindelijk aan de rechter voorleggen. Maar dit levert op de korte termijn uiteraard niets op.

Vaccinatiepaspoort

Het lijkt erop dat we straks met een vaccinatiepaspoort of negatieve test kunnen aantonen dat we geen ‘risico’ vormen. Daar stuurt de EU namelijk wel op aan. Hoe dit er dan uit moet komen te zien is nog niet duidelijk. Ook is nog niet duidelijk welke regels er komen rondom het opvragen of tonen van dit ‘paspoort’.

Solopartners

Op www.solopartners.nl wordt je op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rondom vaccineren en het zzp-schap. Zij geven actuele en belangrijke informatie voor leden én niet-leden.

Zeeuwse Zorgmensen

Volg ons ook op Facebook, Instagram en LinkedIn en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws. Interesse in werken als zzp’er voor Zeeuwse Zorgmensen? Laat hier je gegevens achter en wij nemen contact met je op!

Wij maken gebruik van cookies

Waarvoor gebruiken wij cookies?