Wat is Particuliere Thuiszorg

Particuliere thuiszorg is al jaren beschikbaar. Echter, de laatste jaren zien wij een groei in afnemers. Mensen blijven langer thuis wonen. Soms gewenst en soms helaas ook niet. Er is dan niets fijners, dan zorgverleners in huis waar je je prettig bij voelt. Dit is één van de voordelen van particuliere zorg, je kiest zelf welke zorgverleners je in dienst neemt, en hebt dus meer keuzevrijheid. Maar wat houdt particuliere zorg nu precies in? Hoe werkt het? En wat zijn de verschillen met reguliere thuiszorg?

Invloed op de zorg die je ontvangt

Wanneer je zorg aan huis nodig hebt, kun je dit laten verzorgen door een thuiszorgorganisatie uit de regio. Maar, wanneer je meer invloed wil hebben op de keuze voor zorgverleners etc., dan kun je ook kiezen voor particuliere thuiszorg. Je bepaalt zelf wie de zorg levert, en wanneer dit gebeurt. Wij werken samen met gediplomeerde zzp’ers die aan uitgebreide kwaliteitseisen moeten voldoen. Wanneer je zorg aanvraagt, gaan wij samen met u op zoek naar zelfstandige zorgverleners, waar jij je prettig bij voelt.

Kosten Particuliere Zorg

Een ander verschil met reguliere thuiszorg, is de de manier waarop de zorg betaald wordt. Als je zorg ontvangt via een thuiszorgorganisatie, dan ziet u in principe niets van de rekeningen. Je betaalt enkel een eigen bijdrage per maand. Bij particuliere thuiszorg is dit anders, u krijgt inzage in de rekening van de zorgverleners. En de S.V.B. (Sociale Verzekeringsbank), betaalt de rekeningen vervolgens aan de zorgverleners. Het geld voor deze rekeningen komt uit uw pgb (Persoonsgebonden Budget).

Het is ook mogelijk om particuliere zorg in te kopen met eigen middelen.

Mogelijkheden Particuliere Zorg

Vaak wordt bij zorg aan huis gedacht aan hulp wegens ouderdom of ziekte. Maar wanneer er begeleiding nodig is aan huis, kan er ook Particuliere Zorg worden ingezet. Denk aan hulp bij kinderen met autisme of een andere geestelijke beperking, tijdelijke hulp die nodig is vanwege een ongeval of ander letsel. Ondersteuning en begeleiding bij dagelijkse activiteiten, zoals meegaan naar paardrijles of het halen en brengen, van en naar school. In alle gevallen bepaal jij als zorgvrager wat er nodig is, en wanneer je deze hulp nodig hebt. Zorgmomenten zijn mogelijk vanaf 3 aaneengesloten uren tot 24 uur iemand in huis.

Voor wie is Particuliere Zorg

Wij krijgen vaak te horen dat Particuliere Zorg alleen beschikbaar is voor mensen met een goedgevulde portemonnee. Echter, dit is niet hoe het in werkelijkheid in elkaar steekt. Wanneer een indicatie aanwezig is, bijvoorbeeld vanuit de Wmo, dan kun je een aanvraag doen voor een persoonsgebonden budget. De vraag is echter, is een pgb voor iedereen de meest ideale optie? Er komt namelijk wel het één en ander bij kijken. Ben jij pgb-vaardig? Deze vraag beantwoord Per Saldo uitvoerig op hun website. Denk aan punten zoals: communiceren met zorgverleners, de gemeente en de SVB. Maar ook het bijhouden van een overzichtelijke pgb-administratie.

Meer weten? Neem vrijblijvend een kijkje op onze website.