Mantelzorger aan het woord

Dhr GroosmanHet verhaal van Jan en Rita

Jan Groosman uit Sluis is al jaren mantelzorger voor zijn vrouw Rita. Ze zijn al 46 jaar getrouwd en zaten samen in hun eigen bedrijf, namelijk winkels met vrijetijdskleding op Zeeuws-Vlaanderen en in België.

Op dinsdag 11 juli 2017 gingen Sandra en ik bij hen langs en deed Jan zijn verhaal.

Jan kreeg op zijn 20e last van reuma en doordat Rita hem hierbij al die tijd heeft gesteund en voor hem heeft gezorgd, kon hij het op een gegeven moment accepteren.

 

Het moment dat iemand ineens geen koffie meer wil zetten of geen auto meer wil rijden, zou eigenlijk al een teken moeten zijn dat er iets mis is. Zo begon het ook bij Rita in 2006. Situaties die vanzelfsprekend zijn, waren dat niet meer voor Rita. Vanaf 2008 kreeg zij de diagnose dementie.

Het eerste jaar was voor iedereen heel erg moeilijk. Zeker op de momenten dat Rita zei: “ik ben niet meer zoals jullie”. Op zulke momenten sta je machteloos, geeft Jan aan. In de loop der tijd hebben ze het huis en het leven aangepast. Dit is een stuk veiliger en praktischer.

Jan is mantelzorger voor zijn vrouw, maar gelukkig wel met professionele hulp, vanuit België en deels vanuit Zeeuwse Zorgmensen. Deze hulp wordt voor een gedeelte wordt vergoedt via een Persoonsgebonden Budget. Iedere dag is er overdag hulp en zondag enkel de ochtend. Op deze manier wordt Jan ontlast en heeft hij ook nog wat tijd voor zichzelf of zijn omgeving.
Daarnaast kunnen ze ook zeker samen er op uit. Ze gaan nog wel eens een hapje eten bijvoorbeeld.

“Ik ben zeer dankbaar dat ik voor Rita kan zorgen.”

In het gesprek werd al duidelijk hoe positief Jan is. “Als je het accepteert, is je leven een stuk makkelijker”, vertelt Jan. Hij is ook zeer dankbaar dat hij voor zijn vrouw kan en mag zorgen. Zij heeft al die jaren ook voor hem gezorgd i.v.m. zijn reuma en daarom wilt hij dit nu voor haar terug doen.
Dit is liefde ‘in goede en kwade dagen’.

Wij vroegen ons af hoe hij zo positief kan zijn. Naast de acceptatie, heeft hij ook hulp gekregen om met de situatie om te gaan. Zo heeft de neuroloog hem veel tips gegeven en steunt zijn omgeving hem ook graag. Ze staan altijd klaar voor hem voor een goed gesprek.

Helaas was het na een goed gesprek en een lekker stukje cake tijd om te gaan. Wij denken dat iedereen veel kan leren van Jan zijn positiviteit en doorzettingsvermogen en bewonderen dit ook enorm!

Jan en Rita, wij wensen jullie het allerbeste toe! 

Wij maken gebruik van cookies

Waarvoor gebruiken wij cookies?