Betsy, zzp’er bij Zeeuwse Zorgmensen, groeide via een EVC-traject van apothekersassistente naar Helpende en ging door tot Verzorgende IG. Een inspirerend verhaal dat misschien ook voor jou als zzp’er interessant kan zijn. Betsy nam het heft in eigen handen en ontwikkelde zich tot een ervaren én gediplomeerd zorgmedewerker. Lees hier haar verhaal.
Een EVC-traject in de zorg, wat is dat precies?
Mensen kiezen vaak voor werken in de zorg omdat ze iets willen betekenen voor een ander. Omdat ze een bijdrage willen leveren, een verschil willen maken. In de zorg leer je veel door te doen. Kennis en ervaring is super belangrijk en waardevol. Alleen, deze kennis staat vaak niet op papier, zoals bij een diploma.
Als jij veel ervaring hebt, maar dit niet op papier staat, is het volgen van een EVC-traject misschien iets voor jou. Je kunt de ervaring die je hebt namelijk officieel laten erkennen. In een EVC-traject voor zorg en welzijn verzamel je bewijs van je competenties. De competenties die je erkend krijgt, staan beschreven in een zogenoemd Ervaringscertificaat. Hiermee vraag je vrijstellingen aan in je diploma.
Er zijn verschillende EVC-trajecten die allemaal aansluiten bij een bepaalde opleiding. Bijvoorbeeld een EVC-traject voor helpende niveau 2, verzorgende IG en verpleegkundige.
Het verhaal van Betsy
Betsy (64) heeft op haar achttiende haar diploma Apothekersassistente behaald. Op een bepaald moment in haar leven kwam ze in de positie dat zij kostwinnaar werd. Het was voor haar onmogelijk om haar inkomen te verdienen én een opleiding te volgen. Haar diploma was verlopen, ze was inmiddels 50 plus, en ze zag ertegenop om weer de schoolbanken in te gaan.
Kostwinner
Inmiddels was ik alweer een tijd aan het werk als huishoudelijke hulp. Onder andere bij een mevrouw met het borderline syndroom die tevens zorgmijder was. Ze had diverse hersenbloedingen moeten doorstaan, was halfzijdig verlamd en had diabetes met open wonden aan tenen en benen. Ik was één van de weinigen die zij toeliet, en deed daardoor ook haar verzorging. Naast de verzorging voor deze mevrouw hielp ik nog meer cliënten met gecompliceerde zorgvraagstukken. Ik kreeg vanuit mijn werkgever vaak de wat complexere cliënten toegewezen. Uitdagend en intensief, maar vaak ook dankbaar werk.
EVC-traject Helpende
Als huishoudelijke hulp verrichtte ik dus al zorg maar niet onder noemer van zorgmedewerker. Ik nam contact op met NTI om te kijken naar de mogelijkheden voor een opleiding. Zij wezen mij op het EVC-traject bij Centrum Vigor. Een voorwaarde om te starten met het traject was dat ik mijn EHBO-diploma zou behalen. Ik heb tijdens het traject meerdere documenten en getuigschriften verzameld voor mijn portfolio. Daarnaast heb ik een gesprek gehad met een assessor van Vigor. Alhoewel dit gesprek 5 uur duurt, heb ik het als zeer prettig ervaren. Het voelde niet als een ondervraging of examen, meer als een gesprek over alles wat je in je loopbaan hebt gedaan en bent tegengekomen. Uiteindelijk heb ik mijn traject voor Helpende afgerond en ben ik met het ervaringsdeskundige diploma naar het ROC gegaan. Na een examen Nederlands en Rekenen heb ik een diploma Helpende ontvangen.
Toch niet niet klaar…
Na het behalen van mijn diploma ben ik aan de slag gegaan als zzp’er in de zorg. Ik heb o.a. veel gewerkt voor het Gors en particuliere cliënten, en ook nog even in loondienst. Ik heb altijd veel trainingen en cursussen gedaan. Ook omdat ik de zorg, medicatie en ziektebeelden erg interessant vind.
Op een gegeven moment was ik aan het werk bij een meneer met blaaskanker. Deze meneer had zo ontzettend veel pijn, maar ondanks dat ik wist wat ik moest doen, mocht ik hem vanwege mijn diploma geen pijnmedicatie geven. We moesten wachten op een medewerker van de betreffende zorgorganisatie om dit toe te dienen. Dit was voor mij het punt waarbij duidelijk werd: dit moet ik gewoon zelf kunnen en mogen doen. Dan hoeft mijn cliënt niet meer op medicatie te wachten als ik voor hem/haar aan het zorgen ben.
Bij het skillab in Arnhem heb ik een certificaat verpleegtechnische handelingen behaald. En daarna is mijn EVC-traject voor Verzorgende IG van start gegaan.
Van helpende naar Verzorgende IG
De cursussen en trainingen die ik in mijn periode als Helpende had gevolgd, kwamen nu goed van pas. Wederom heb ik alle benodigde documenten, trainingen, referenties én gesprekken met Vigor samen moeten voegen in een portfolio. En zo, had ik na een aantal maanden mijn diploma als ervaringsdeskundige verzorgende IG behaald! Ook hier had ik mee naar het ROC kunnen gaan, maar in een gesprek met de directeur van Vigor werd mij verteld dat een ervaringsdiploma inmiddels beter stond aangeschreven dan een startersdiploma van het ROC.
Geen seconde spijt
Het heeft weliswaar wat tijd en werk gekost. Maar, tot op de dag van vandaag heb ik absoluut geen spijt van de stappen die ik heb ondernomen. Ik werk inmiddels al jaren als zzp’er in de zorg en dit bevalt me zeer goed. Het is waardevol werk, dat soms veel van je vraagt, maar waar je ook veel van terug krijgt.
Betsy, wij willen jou bedanken voor het delen van je verhaal. Je bent want ons betreft een inspiratie en een voorbeeld voor velen! Bovendien zijn we ook super blij met jou als zzp’er. We hopen nog lang met je samen te mogen werken!